Flavourites op bezoek bij Kapsones

Flavourites op bezoek bij Kapsones

Recente berichten
post image

Flavourites op bezoek bij Kapsones

door Mokkel

Flavourites was op bezoek bij Kapsones afgelopen januari en schreef daar een artikel over. ...

post image

Kapsones in de Marie Claire Nederland

door Mokkel

In het januarinummer van Marie Claire Nederland staat deze maand Kapsones te schitteren in de rubriek 29 keer het beste van 2018! Wij zijn ontzettend vereerd met de vermelding en plek nummer 18....

post image

Mokum Magazine

door Mokkel

Het decembernummer van Mokum Magazine publiceert een stuk over Kapsones in de rubriek 'gadgets'....

Flavourites op bezoek bij Kapsones

Flavourites op bezoek bij Kapsones

Geplaatst op 5-3-2018 door Mokkel

Flavourites was op bezoek bij Kapsones afgelopen januari en schreef daar een artikel over. Nieuwsgierig? Lees het artikel hieronder of klik op deze link.

Een eigen modelabel opzetten, naast een vaste baan als politicologe? Het is op z’n minst een flinke uitdaging te noemen. De Amsterdamse Nina van der Weiden deed het. Ze bedacht een bijzonder concept – de prints van glas-in-lood op blouses – en introduceerde het onder de naam Kapsones Amsterdam. Superstoer! 

Driehoog in de Amsterdam Oud-Zuid zit headoffice Kapsones Amsterdam. Of, nouja, head office: het is een groot woord voor het kamertje van twee bij drie waar de voorraden van Kapsones Amsterdam liggen opgeslagen en waarvandaan de verzendingen plaatsvinden. Nina ontvangt me hartelijk. Mooie etage heeft ze – hier woont ze samen met haar vriend - in een geweldig pand. En wat leuk dat hier gewoon een heus modelabel ontstaan is.

Nina maakt thee en we nemen plaats aan de eetkamertafel. Ondertussen laat ik de stof van de blouses door mijn handen glijden.  Gave prints zijn het. Nina: “Ik heb altijd al een fascinatie voor blouses gehad. Dat heb ik van mijn oma en moeder. Mijn moeder heeft wel vijftig witte blouses. Een hooggesloten blouse in combinatie met een mooie broek of kokerrok vind ik echt chic; het ultieme symbool van vrouwelijkheid.” Zo’n drie jaar geleden wilde Nina ontdekken of ze het ook zelf kon; kleding naaien. Ze volgde tien naailessen van twee uur. Nina: “Na die lessen had ik nog steeds geen kokerrok af. Ik realiseerde me dat ik het ontwerpen van kleding leuker vond dan het maken zelf.” 

Maar het creatieve bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Nina stort zich, naast haar baan bij het Agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen – ook op het uitgeven van de reisgids 'How to Avoid the Other Tourists Amsterdam'. Voor deze gids dook ze achterafstraatjes in en ontdekte ze plekken die niet bekend waren bij het grote publiek. Nina: “Ik kreeg steeds meer oog voor detail. Tijdens een van de stadswandelingen die ik voor het boek maakte bezocht ik  de Raphaëlkerk in Amsterdam-Zuid. Het prachtige glas-in-lood in de kerk viel me op. Je moet moeite doen om de schoonheid te zien – je moet er immers voor naar binnen gaan, want pas dan ontdek je hoe mooi het glas-in-lood is. Ik wilde méér doen met dit soort ‘vergeten kunst’. Zo ontstond langzamerhand het idee om een foto van het glas in lood te laten printen op kleding.

Nina pakt een blouse én een kaart met een foto van het door haar beschreven glas-in-lood. En jawel… je herkent direct de print op de blouse. Wat te gek zeg. “Ik heb mijn voorliefde voor blouses gemixt met mijn passie voor verborgen kunst”, vertelt Nina. “Dit was mijn eerste ontwerp voor Kapsones Amsterdam. Daarna volgde deze.” Ze pakt een andere blouse erbij. “Deze print is gemaakt van het glas-in-lood bij de Zara in Amsterdam. Een prachtig pand, waar iedereen met een wilde blik in de ogen op zoek is naar fast fashion. Juist daar ontdekte ik het mooiste glas-in-lood dat je je kunt voorstellen.” En waar komt de naam Kapsones Amsterdam eigenlijk vandaan? Nina begint te lachen. “Het woord ‘Kapsones’ moet je met een knipoog zien. Ik vind het gewoon een goed woord. Als een vrouw met een attitude, op een leuke manier. Zie het als iemand die met het dragen van mijn kleding een statement durft te maken.” 

De blouses van Kapsones Amsterdam worden op duurzame en eerlijke wijze geproduceerd in India. Ook het printen vindt plaats in India, met milieuvriendelijke chemicaliën. Nina: “Ik vind het belangrijk dat de productie van mijn label zo milieuvriendelijk mogelijk plaatsvindt. Ik heb niets met fast fashion; daarom breng ik niet steeds een nieuwe collectie op de markt. De tijdloosheid van fashion vind ik veel belangrijker. En het grappige is: dit wordt gewaardeerd door zowel Corrie uit Groningen als een designliefhebber uit Amsterdam.”

Inmiddels worden de items van Kapsones Amsterdam niet alleen in Nina’s eigen webshop verkocht, maar ook bij meerdere verkooppunten in de stad. En de volgende stap? Nina: “Mijn oog viel laatst op bijzondere tegeltjes in een portiekwoning. Zó mooi. Dat wordt mijn volgende ontwerp, dacht ik direct. Ondertussen doe ik mijn best om wat groter te worden met Kapsones Amsterdam, maar het niet uit de hand te laten lopen. Want juist het unieke en kleinschalige vind ik z’n charme hebben.”

 

Flavourites, Kapsones Amsterdam

Reacties

Over Kapsones

Kapsones Amsterdam gebruikt de stad als haar decor. De ontwerpen nemen je mee naar de ongekende schoonheid van de metropool Amsterdam. Inspiratie voor Kapsones vloeit voort uit gebouwen, personen en het stadse leven om ons heen. Anno 2017 staat het merk voor authentiek, fair trade en zelfstandig. Net als jij. De eerste bloezen van Kapsones heten; de Raphaël, de Roelof en de Luciën, allen vernoemd naar de straat van het ontwerp. Ze bevatten een patroon dat zijn wortels heeft in de 20e eeuw en door Kapsones op een draagbare wijze wordt gepresenteerd. Het ontwerp van de Raphaël bevindt zich in de Raphaëlkerk, de Roelof is nog steeds te zien in het Nieuwe Huis en het ontwerp van de Luciën maakt onderdeel uit van het gebouw waar de Zara winkel in de Kalverstraat in is gevestigd.

Neem contact met ons op

info@kapsonesamsterdam.com